dijous, 27 de febrer de 2014

Jaume Mercadé

Jaume Mercadé i Queralt (1887-1967) va ser un pintor i orfebre vallenc. En aquestes dues vessants es va basar en l'observació de la natura, en concret, el paisatge de Valls i el seu entorn. Per aquest motiu, ha estat un gran artista per a la seva ciutat natal. 
Una de les característiques més rellevants de la seva obra pictòrica és que era un pintor que realitzava les seves peces observant directament el paisatge. És a dir, es posava davant el paisatge que volia representar i feia una mena d'apunts del que veien els seus ulls, un cop havia fet això, es traslladava al taller i aquí continuava la pintura que havia començat al mig de la natura retocant i  millorant l’esbós que havia fet prèviament. 
Per aquest motiu, he seleccionat quatre de les seves obres relacionades amb el Camp de Tarragona i m'he traslladat als indrets on Jaume Mercadé acostumava a pintar els seus quadres per tal de fer-ne un reportatge. 


Per començar, us mostro una de les obres de la primera etapa del pintor, Les Muntanyes d'Alcover de 1926. 
Tal com diu el títol, aquesta pintura és d'Alcover, un poble molt proper a Valls. Gràcies a la imatge veiem que aquesta pintura s’ajusta a la realitat, no hi trobem unes tonalitats molt apartades dels colors reals i les muntanyes tenen quasi bé la mateix silueta. 
L’element que fa pensar que la fotografia està feta al mateix lloc on Jaume Mercadé va pintar la peça és el pic de la muntanya més alta.En segon lloc, veiem una obra del 1932, El bosc de pins. Aquesta pintura ens mostra els Boscos de Valls,  l’indret on Jaume Mercadé va passar moltes hores observant els detalls de la seva  vegetació, per tal de plasmar-ho en les seves obres. Si ens parem a mirar la pintura en relació de la fotografia tampoc hi observem masses diferencies, ja que, Mercadé tenia una visió respectuosa i realista del paisatge.
A continuació, ens trobem amb un quadre de 1954 anomenat El Garrofer. Igual que la peça anterior, aquesta també representa un element dels Boscos de Valls, en aquest cas, un garrofer, l'arbre que va destacar més en les pintures de Jaume Mercadé. 
Encara que no hagi pogut fotografiar el mateix arbre que el pintor va representar, la fotografia presenta moltes similituds, sobretot en el tronc i els marges de pedra. 
Per acabar, l'última obra, Panoràmica del Coll de Lilla de l'any 1961 també representa un paisatge d'un poble del costat de la ciutat natal de l'artista, el Coll de Lilla.
En la imatge hi veiem els turons d'aquest indret des del mateix punt de vista que a la pintura. També hi observem una petita exageració en els colors del quadre però pel que fa a la composició no s’allunya extremadament de la realitat.

Després d'haver vist aquestes fotografies ens adonem que la forma de Jaume Mercadé a l'hora de tractar la pintura era d'una manera realista a partir de l'observació de la natura que l'envoltava. Però, no es limitava a fer una imitació sinó que interioritzava els seus elements i els dóna un valor de símbol.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada